Recepty z dňa výživy

NÁTIERKY:

Zeleninová letná - 10 detských porcií

Suroviny: 80g masla, ¾ks vajec, 40g paprika zelená, 30g paradajok, 3g soli, 20g cibule, 15g bieleho jogurtu

Postup: maslo vymiešame s postrúhanými, na tvrdo uvarenými vajcami, pridáme na jemno pokrájanú očistenú, čerstvú papriku, rajčiaky, cibuľu a biely jogurt. Dochutím soľou a dobre vymiešame.

 

Mrkvová - 10 detských porcií

Suroviny: 100g masla, 1ks vajca, 70g mrkvy, 2g soli, 10ml mlieka

Postup: maslo vyšľaháme so soľou, pridáme na tvrdo uvarené vajcia, očistenú postrúhanú mrkvu. Zriedime mliekom a vyšľaháme do peny.

 

Zo syra tofu - 10 detských porcií

Suroviny: 100g syra tofu, 110g masla, 20g cibule,3g soli

Postup: cibuľu očistíme, nakrájame na jemno a speníme na 1/3 masla. Pridáme postrúhaný syr tofu, dochutíme soľou a podusíme. Necháme vychladnúť. Zvyšné 2/3 masla vymiešame, pridáme vychladnutú zmes a dobre vyšľaháme do peny.

 

Špenátová - 10 detských porcií

Suroviny: 80g masla, 70g mrazeného špenátu, ¾ ks vajec, 25g cibule, 6g cesnaku, 10ml mlieka, 2g soli, 10g oleja

Postup: očistenú na jemno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme špenát, mlieko, dochutíme soľou, očisteným prelisovaným cesnakom. Dusíme 20 minút. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s postrúhanými na tvrdo uvarenými vajcami, pridáme vychladnutý špenát a vyšľaháme do peny.

 

Drožďová - 10 detských porcií

Suroviny: 40g čerstvého droždia, 10g masti, 40g cibule, 80g masla, 1ks vajec, 2g soli

Postup: cibuľu očistíme, pokrájame na jemno a speníme na bravčovej masti. Pridáme droždie, ktoré opražíme a krátko podusíme. Vajcia uvaríme na tvrdo, očistíme a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme so soľou, pridáme vychladnuté droždie, postrúhané vajcia a všetko spolu vyšľaháme.

 

Fazuľová s jogurtom- 10 detských porcií

Suroviny: 30g suchej fazule, 100g masla,15g bieleho jogurtu, 5g cesnaku, 3g soli

Postup: fazuľu preberieme, umyjeme a uvaríme do mäkka. Uvarenú rozmixujeme a pridáme do rozmiešaného masla s jogurtom. Dochutíme soľou, prelisovaným cesnakom  a dobre vyšľaháme.

 

ŠALÁTY

Zelerový s jablkami – 10 detských porcií

Suroviny: 300g zeleru, 200g jabĺk, 80g cibule, 8g oleja, 20g kryštálového cukru, 10ml octu, 4g soli, 50ml vody

Postup: umytý, očistený zeler dáme variť do malého množstva vody a uvaríme do mäkka. Uvarený nakrájame na plátky alebo postrúhame. Pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, olej, dobre premiešame, zalejeme nálevom z vody, cukru, octu, soli a necháme postáť. Jablká ošúpeme a postrúhame do pripraveného šalátu. Všetko spolu premiešame.

 

Záhradný - 10 detských porcií

Suroviny: 300g červenej hlávkovej kapusty, 200g jabĺk,100g zelenej papriky, 20g kryštálového cukru, 10ml octu, 5g soli, 200g bieleho jogurtu

Postup: kapustu očistíme, postrúhame a osolíme. Jablká a papriku očistíme, umyjeme a na drobno pokrájame. Zvyšné suroviny vymiešame na hladko. Zalejeme šalát a premiešame.

 

Cviklový s jablkami - 10 detských porcií

Suroviny: 400g cvikly, 100g jabĺk, 5g soli, 40g citrónov, 150ml vody, 20g kryštálového cukru

Postup: cviklu umyjeme, uvaríme, jablká očistíme. Uvarenú cviklu očistíme, postrúhame, pridáme postrúhané jablká a nálev z vody, soli, cukru a citrónovej šťavy. Dobre premiešame.

 

Mrkvový s medom a kukuricou - 10 detských porcií

Suroviny: 300g mrkvy, 20g kryštálového cukru, 30g citrónu, 50g sterilizovanej kukurice, 40g med

Postup: mrkvu umyjeme, očistíme a najemno postrúhame. Med trochu zohrejeme, aby bol tekutý, zriedime citrónovou šťavou a pridáme spolu s kukuricou do mrkvy. Dochutíme cukrom.